DANCER KONTROL SİSTEMLERİ



sense elektronikDans eden olarak çevrilebilen bir mekanik vasıtasıyla kontrol edilen sarma ya da çözme sistemidir. Oynar kontrol sistemi, bir güç kaynağı içerir, hareketli bölüm kontrolü, pivot noktası sensörü ve kontrol elemanı yani, gerginlik fren veya debriyaj, AC / DC drive-motor veya step / servo sürücü-motor ile otomatik ayarlanmaya çalışılır. Şekildeki 3 numaralı bölüm dengede tutulmaya çalışılır. Dansörler gerginliği stabil tutmak için önde veya arkada bulunan kontol mekanizmalarına işaret yollarlar.

Bu sistemlerde mutlaka tolerans değerlerini ayarlayan elektronik cihazlar bulunur. Uygulamanın temel amacı ürünü aynı gerginlikte sarım alanına aktarmaktır




 LOAD-CELL İLE GERGİNLİK KONTROL



sense elektronikDans eden olarak çevrilebilen bir mekanik vasıtasıyla Load cell (Yük Hücresi) ile gerginlik kontrolü en sağlıklı tansiyon kontrol metodlarından biridir. Load cell yük hücresi kontrol sisteminin en can alıcı noktası doğru yere mekanik olarak yerleştirilmesidir.

Sistem load-cell ,load cell okuyucu veya dönüştürücüler ve set edilebilir kontrol cihazından oluşur. Şekildeki prensip şema bu konuda size fikir verebilir. Ancak bu uygulamada bir motor tarafından çekilen yük değil elektromagnatik fren tarafından analog olarak kontrol edilen sistem görülmektedir. Yani sarım yapan taraf sabit tork ile asılır ancak malzemeyi veren taraf yükü uygun şekilde frenleyerek gerginliği sabit tutar.




 ANALOG KONTROL İLE GERGİNLİK KONTROL



sense elektronikAnalog Sistem ile tansiyon kontrol aslında en eski sarım metodlarından biri olarak kabul edilmektedir. Bu sistemde daha ziyade ezbere bir kontrol söz konusudur. Baskı mekanik balatalarla verici silindire uygulanarak malzemenin bir şekilde aynı gerginlikde çekilmesine neden olur. Ancak çap kontrolü olan makinalarda bu metod çok dikkatli kullanılmalıdır. Çok kullanışlı yöntem sayılamaz. Zaman içinde balatalar devamlı aşınır ve sık sık değiştirmek gerekir. Eğer bu baskı hidrolik kontrollü olarak yapılacaksa, bazen hidrolik pompasının motoruna hız kontrol cihazı bağlanarak da baskı ayarı yapılmakdadır.

Bu metotla makina yapılırken çekici motorun inverterli olup olmayacağı önemlidir. Nitekim bazı hız kontrol cihazları gergi kontrolü için özel çıkışlarına sahiptir ve analog fren kontrolü için çok avantajlıdır.




 ELEKTRONİK KONTROLLÜ SARIM VE ÇÖZGÜ KONTROL



sense elektronikElektronik sarma-çözme kontrol sistemleri prensip olarak , analog kontrollü kontrol sistemlerine oldukca çok benzerdir . Ancak çok daha ekonomik ve kullanışlıdırlar.

Düz mantık çap kontrolü arıyorsanız yandaki şekilde de görüldüğü gibi ultrasonik yada fotoelektrik bir mesafe sensörü , sensörün sinyallerini değerlendiren bir kontrolör ve motor hız cihazı işinizi görür. Fakat son dönem bu tür sensörleri doğrudan inverterlerin girişine bağlayıp kontrol yapabilirsiniz. Mantık olarak hem rulonun saran kısmına hemde veren kısmına uygulama yapmanız mümkündür. Amaç sargının çap değişiminden etkilenmeden hızının ve gerginliğinin sabit tutulmasıdır. Sensör kalibre edilerek çap kontrolü için en uygun bölgeye yerleştirilir. Ardından set etmeye müsait hazır kontrol cihazları ya da bir plc vasıtasıyla sinyaller değerlendirilerek saran yada çözen motorun sürücüsüne kontrol siyali olarak verilir.Geri sarım yapılacaksa set ederken dikkat etmeniz




 TEK BAŞINA GERGİNLİK ,SARIM VE ÇÖZGÜ KONTROL



sense elektronikMüstakil sarım uygulamalarında en fazla sıkıntı aktarılan malzemenin yeterince sıkıştırılamamasıdır. Ne kadar stabil hızda çekim yaparsanız yapın sardığınız malzeme , çektiğiniz taraftan zorlanmassa asla sıkı bir sarım olmaz.

Yandaki şekilde görüldüğü gibi kablo makaralarını veren kısım eğer frenleme yapamassa inverter çekici motorunu ne kadar hız ayarı yaparsa yapsın oldukca gevşek bir makara üretirsiniz. Sabit hız demek sabit gerginlik demek değildir. Malzemenin geldiği tarafda frenleme yokda bile , kablonun geçtiği bölgelerde mutlaka gerekli tansiyonu sağlayabilecek zorlama mekanizması olmalıdır. Bu türlü makinaların olmassa olmazı mutlaka hız kontrollü motor sisteminin kullanılmasıdır. İnverter üreticileri bu tarz makinalara yönelik belli parametreleri otomatikleştirilmiş özel tansiyon kontrol inverterleri üretmişlerdir. Peki, dancer noktasına koyduğumuz hava pistonu türünden zorlama unsurları bu zorlamayı gerçekleştirirmi? Tek başına "hayır" . Dansör noktasının hava basıncı mutlaka sarım kalitesini etkilemektedir. Fakat tek başına yetersizdirler.




 İLERİ/GERİ GERGİNLİK SARIM VE ÇÖZGÜ KONTROLÜ



sense elektronikBazı makinalarda tek başına bir yöne sarım/çözüm sistemi yetersiz kalabilmektedir. İhtiyaç halinde makinanızı ters yönde çalıştırmanız gerekebilir. Geriye doğru start verirseniz , makinadaki mal gevşeme yapar. Şüphesiz bu durum imalat için oldukca sakıncalı durumlar doğurbilir.Bu gevşeklik en fazla haşıl ve iplik çözme makinalarında büyük sorunlar yaratmaktadır. Çünkü yüzlerce iplik gevşeme durumunda birbirine karışır ve işlem bitip tekrar üretime geçtiğinizde bürün malzeme birbirine karışabilir.

İşte buna benzer uygulamalar için hem ürünü veren tarafda hemde saran tarafda mutlaka inverterli motor kullanmak gerekmekdedir. Arada takometre ve load-cell veya dancer kontrol sistemide kullanılmalıdır.




 PİNOMATİK SİSTEMLERLE SARIM ve TANSİYON KONTROL



sense elektronikÇözgü sargı makinalarının en fazla kullanılan gerginlik kontrol sistemlerinin başında havalı fren kontrollü mekanizmalar gelmektedir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi özellikle rulo ve levent ,makara vs gibi üretim hatlarında sarıcı motor ve diğer tahrik sistemlerinden daha önemlisi malzeme tansiyonunu kontrol eden verici ünitelerdir. Bu hassas durumlarda tansiyonu algılayan bir geribesleme ünitesinden faydalanmak gerekmektedir. Her ne kadar operatör kaynaklı veriler girilerek tahmini üretim yapan makinalar olsada en sağlıklı olanı, sensör,load-cell yada dancer türünden bir kontrol mekanizması kullanılmasıdır.

Şekilde görüldüğü gibi havalı fren destek sistemi yerleştirilmiş bir verici rulo ve bu rulonun zorlama seviyesini ölçen load cell kullanılmaktadır. Burada kullanılan mekanik aksamın mutlaka analog veya dijital (puls) gibi bir sinyalle baskı şiddetinin ayarlanmasıdır. Diğer sistemlerde olduğu gibi set edilebilir elektronik kontrol cihazı yada plc şarttır.